coach

Coaching és sok minden más

Érzelmi plusz mínusz...
Érzelmi plusz mínusz...

„A szív csak egy köteg izom- javítja ki Bigend - Tudni csak a limbikus aggyal lehet. Az ösztönök központjával. Az emlősaggyal, ami a mélyebb, ősibb, és a logikánál százszor erősebb tudás forrása. Amit mi úgy hívunk, hogy „tudat”, az csak egy pöffeszkedő mirigy a hüllő agytörzsön, ami az ősibb emlősagyon élősködik. A mi korunk persze csak ezt ismeri el, mint tudatosságunk alfáját és ómegáját. De közben az emlőstudat, akár egy hatalmas kontinens ...

Nincs, semmi, baj…
Nincs, semmi, baj…

adult-chill-computer-450271.jpg 

Egy oktatóm, Besnyi Erika példálózik ezzel, szemléltetve azt, hogy hogyan tanítjuk meg már gyerekkorban a negatív gondolkodás alapjait gyerekeinknek, hiszen ha elesik a fékomadta, máris kiáltjuk „nincs semmi baj!”.

Bontsuk szét a mondatot, a Magyar Értelmező Szótár segítségével:

  • nincs =  Nem fordul elő a létezők között; nem létezik.
  • semmi = A létező v. elképzelhető dolgok közül egy sem.
  • baj = Gondot, vesződséget okozó kedvezőtlen, ...
EQ az érzelmek diadala
EQ az érzelmek diadala
eq-1.jpg
A XX. század utolsó dekádjaiban erősödtek fel azok a hangok, amelyek az EQ azaz az érzelmi intelligenciát helyezték előtérbe, az általános intelligenciához képest. Érzelmeink befolyásolják társas kapcsolatainkat és pillanatnyi érzelmi és megkockáztatom értelmi állapotunkat is.
 
Adrenalinnal vagy endorfinnal telve nehéz értelmesen gondolkozni, nem igaz?
 
Tegyük fel hát a kérdést, mi is az az EQ?
 
...
Milyen személyiség vagy?
Milyen személyiség vagy?

carl-jung-v3.jpg

Jung 1921-ben megjelentette a  Pszichológiai típusok (Psychologische Typen) című könyvét amely új alapokra helyezte az emberek tipizálását. Jung igyekezett a freudi libidó fogalmának kiterjesztésére, hogy az általános lelki energiát jelentsen és ne csupán a szexuális hajtóerők gyűjtőneve legyen. Nála a libidó a szexuális energián túl magába foglalta az agressziót , a szerzési késztetést , a szellemi erőfeszítést, a kíváncsiságot is.

 Elmélete ...

coach

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Naptár

június 2021
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
süti beállítások módosítása