coach

Coaching és sok minden más

Kompetens vagy?

bruce-mars-xj8qrwvuoes-unsplash_1.jpg

 

Új munkahelyet keresnél, de tanácstalanul böngészel az interneten, tudod, hogy váltani szeretnél. Talán azt is tudod, hogy mire, de nem vagy biztos magadban, nem tudod, hogy alkalmas vagy-e a feladatra.

Kompetens vagy-e a dologban.

Az elmúlt évek divatos HR irányzata a kompetencia alapú munkaerő gazdálkodás. De tulajdonképpen mit is jelent ez, hogyan ismerhetjük meg saját kompetenciáinkat, hogyan segíthet nekünk a coaching.

Ezekre a kérdésekre igyekszem választ adni az alábbiakban.

Mi a kompetencia? A személy azon alapvető meghatározó jellemzőit jelenti, amelyek okozati kapcsolatban állnak az adott követelményszintnek megfelelő teljesítménnyel. Egyrészt az, amit egy munkakörben jól teljesítők, a legtöbb helyzetben, a legjobb eredménnyel tesznek, másrészt azok a jellemzők, amik megkülönböztetik a kiválóan teljesítőket az átlagostól. A kompetenciák elég tartós és mélyen gyökerező részei a személyiségnek, tehát valószínűsíthetik a viselkedést különféle helyzetekben, vagyis az adott kompetencia befolyásolja a teljesítményt is.

Az egyéni kompetenciák hat összetevője a következő:

- ismeretek, az a tudás, amit az egyén potenciálisan alkalmazni tud
- készségek, bizonyos fizikai és mentális feladatok végrehajtásában szerzett gyakorlat,
- szociális értékek, szerepek, amiket az egyén követendőnek tart,
- én-kép, a személy milyennek látja magát,
- személyiség vonások, tartós fizikai, kognitív és pszichoszociális jellemzők,
- motivációk, amik vezérlik az egyént különféle célok elérésére, viselkedések megvalósítására,

Ezek a jellemzők a tudatosság különböző szintjein vannak és eltérnek egymástól abból a szempontból, hogy mennyire tanulhatóak és tudatosan mennyire lehet változtatni rajtuk.
Walter Mischel kognitív szemléletű személyiségkutató szerint a kompetencia nem más, mint készségek és probléma megoldási stratégiák összessége, amit az ember élete során fejleszt ki, és amik a világ elemzésének eszközéül szolgálnak. Elmélete szerint, a kompetencia nem azonos a világról alkotott statikus képpel, aktív folyamat, amelynek célja a mindenkori szituáció befolyásolása.
Scheier Carver személyiség kutató szerint, minden ember más és más kompetenciákkal rendelkezik, és minden terülten egyéni különbségek tapasztalhatóak abban, hogy milyen helyzetek hívják elő ezeket.

A fentieket olvasva elgondolkozhatunk azon, hogy ki az aki az egyéni kompetenciáinak mind a hat aspektusával tisztában van.

Aki igen annak nincs szüksége coachra, aki viszont nem annak az irányított, egyénre szabott beszélgetések segítséget jelenthetnek abban, hogy tisztán lásson saját készségeivel, személyiség vonásaival, motivációival kapcsolatban.

És itt most a valóban saját motivátorokra gondolok, nem a család, barátok, társadalom által elvártakra. A reális céljaidra, amiket képes vagy elérni. A coaching persze nem csodaszer, nem jó mindenre és nem mindenki alkalmas arra, hogy coacholják.

A coaching az előrehaladás eszköze, segít az embereknek a teljesítményük javításában. Katalizátorként pozitív irányban segíti az egyént a saját útján, és kihozza belőle a legjobbat. A coaching célja a tudatosság és a felelősségtudat fejlesztése az egyén saját erőforrásainak tudatos feltárásával.
A mentor megosztja veled a saját tudását és tapasztalatait.
A személyi tanácsadó segít feltárni a félelmeidet.
A szaktanácsadó feltárja a helyzetet és felkínál neked három négy megoldás variációt.
A tréner bemutatja a feladatot, majd figyelemmel kíséri a munkádat.
A coach kérdez, és a kérdések segítségével segít feltárni a rejtőzködő kompetenciáidat.
 
Megkérdezi milyen eredményt szeretnél elérni, megvannak e az erőforrásaid, ellenőrzi, hogy valóban a céljaid felé haladsz e.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://egycoachgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr6315421444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

coach

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása